Sunday, 31 March 2013

ADAKAH BN AKAN BAYAR PAMPASAN AIR SERTA ELAUN IBU TUNGGAL JIKA MENANG PRU13?Apakah nasib 71 penduduk pangsapuri seksyen 7 yang menjadi pengguna air di negeri Selangor?

Dalam kononnya merealisasikan janji-janji manifesto pakatan rakyat pada pilihanraya umum 2008, Tan Sri Khalid Ibrahim selaku menteri besar Selangor telah mengumumkan air percuma bagi 20 meter padu air setiap bulan kepada seluruh rakyat negeri Selangor di bawah 'Skim Air Percuma' (SAP).

Tidak pernah dalam manifesto pilihanraya tersebut menyatakan secara terperinci apakah kaedah dan bagaimana air percuma akan diberi.

Walaupun segelintir penduduk negeri Selangor mendapat faedah pelupusan harga bagi 20 meter padu air tersebut, dukacita dimaklumkan masih ramai lagi rakyat negeri Selangor yang gagal mendapat faedah yang sama termasuk 71 penduduk pangsapuri seksyen 7 tersebut yang menggunakan air secara sistem meter pukal.

Demikian itu satu saman telah dimasukkan oleh 71 penduduk tersebut dengan tuntutan air percuma bernilai RM405,270 keseluruhannya ditujukan kepada kerajaan negeri Selangor yang diperintah oleh pakatan rakyat.

Saman yang difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 11 September tahun lepas walau bagaimanapun telah ditentang oleh kerajaan negeri Selangor dengan permohonan mengenepikan ia (saman).

Namun, permohonan mengenepikan saman tersebut telah ditolak oleh Hakim Datuk Hashim Hamzah dengan kos pada 4 Februari yang lalu.

Setelah mendengar hujah peguam pemohon (kerajaan negeri Selangor), Edmund Bon dan hujah peguam-peguam bagi plaintif (71 penduduk) iaitu Walter Pereira, T. Geetha dan Azyan Dalina Balia Yusof, mahkamah berpuas hati bahawa tuntutan plaintif adalah berasas dan dengan itu menolak permohonan kerajaan negeri Selangor bagi mengenepikan saman tersebut.

Nasib yang sama menimpa kerajaan negeri Selangor bilamana tuntutan saman oleh ibu-ibu tunggal di negeri Selangor turut mendapat perhatian mahkamah dan menolak permohonan kerajaan negeri bagi mengenepikan saman itu.


Persoalan yang timbul kini adalah - apakah nasib 71 penduduk pangsapuri seksyen 7 tersebut serta para ibu tunggal yang dijanjikan elaun sebanyak RM100 sebulan sekiranya kerajaan negeri diambil alih oleh Barisan Nasional selepas pilihanraya umum ketiga belas nanti?

Masihkah hak mereka boleh dituntut atau mahkamah bakal memutuskan bahawa janji-janji manifesto pakatan rakyat hanya terpakai kepada parti perikatan yang membentuk gabungan pakatan rakyat sahaja?

Ia wajar dijelaskan oleh wakil Barisan Nasional bagi negeri Selangor untuk meyakinkan keseluruhan rakyat negeri itu.

SUMBER

1 comment:

  1. KAMI SEKELUAR TAK LUPA UCAP PUJI SUKUR KEPADA ALLAH S,W,T DAN TERIMA KASIH BANYAK KEPADA AKI,RUSLAN KARNA NOMOR GHOIB/RITUAL YANG AKI, BERIKAN 4D (8301) BENAR BENAR TEMBUS 100% DAN SAYA MEMENANGKAN 230 RIBU RINGGIT ALHAMDULILLAH, SEKARANG SAYA BISA BALIK INDONESIA DAN MEMBELI RUMAH DAN KERETA WALAUPUN SAYA CUMA TKI YANG BEKERJA DI KILANG SELANGOR MALAYSIA, INI ADALAH KISAH NYATA DARI SAYA.JIKA ANDA PENUH KEPERCAYAAN DAN KEYAKINAN SILAH ANDA TELEPON LANGSUNG AKI RUSLAN SALEH DI NOMOR (_+_6_2_8_1_2_4_3_4_7_7_4_5_5_)KERANA DIA ADALAH SUHU SPIRITUAL TERKENAL DI INDONESIA ATAU KUNJUNGI WEPSITE KLIK DISINI
    JADI TEMAN YANG DALAM KESUSAHAN JANGAN PERNAH PUTUS ASAH, KALAU SUDAH WAKTUNYA TUHAN PASTI KASIH JALAN’TERIMAH KASIH..    JIKA ANDA BUTUH ANGKA RITUAL 2D 3D 4D 5D 6D DI JAMIN 100% JEBOL ATAU PUNYA MUSTIKA GHAIB INGIN DIPAKAI MENARIK UANG BILAH BERMINAT TELEPON AKI RUSLAN SALEH NMR (_0_8_1_2_4_3_4_7_7_4_5_5_) ATAU KUNJUNGI WEPSITE KLIK DISINI

    ReplyDelete