Thursday, 17 January 2013

TERKINI..!!! CONFIRM..!!! TARIKH PEMBUBARAN PARLIMEN TELAH DIKENAL PASTI..???Nampaknya angin PRU ke-13 makin panasss..!!! Tarikh pembubaran Parlimen pun dah dekat sangat. 

Frankly, aku dah bersedia untuk hadapi PRU. Ye la...aku dah ready. Sebab bukan aku yang nak bertanding, kan? Aku bukan calon PRU pun. Pemimpin politik la yang akan bertanding...amacam? Dah ready ke?

Apa yang aku jamin ialah aku akan cuba sedaya upaya aku untuk menangkan BN di peringkat pusat dengan kemenangan 2/3. Itu tekad aku...

Kedua, aku jamin bahawa aku akan berikan komitmen penuh untuk pastikan BN Kedah ambik balik negeri Kedah ni sebelum bertambah teruk dihancurkan puak-puak PAS yang tak reti memerintah. Dah nak hancur dah dalam masa 5 tahun...

Apa pulak komitmen hangpa?


PETALING JAYA – Datuk Seri Najib Tun Razak tidak teragak-agak untuk membubarkan Parlimen bagi membuka laluan bagi pilihan raya umum ke-13 sebelum 21 Mac ini.
Timbul spekulasi bahawa Perdana Menteri akan mendapatkan persetujuan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Mu’adzam Shah Halim untuk pembubaran itu pada bila-bila masa antara 20 Februari dan 20 Mac.

Pihak dalaman mengambil perhatian bahawa 21 Mac tempoh Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor tamat selepas penggal lima tahun.

“Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Johor akan mengangkat sumpah pada 21 Mac. Oleh itu, penggal itu tamat pada tarikh yang sama tahun ini.

“Kami menjangkakan Perdana Menteri akan menghadap Yang di-Pertuan Agong dan meminta Parlimen untuk dibubarkan dengan cara sebelum ini,” kata sumber.

Sumber mengatakan bahawa Najib tidak mahu membenarkan DUN Johor tamat kerana ia pernah berlaku sebelum ini dan boleh melibatkan banyak undang-undang dan masalah.

Seorang pegawai Barisan Nasional (BN) berkata, membenarkan penggal DUN Johor tamat akan menghantar mesej yang salah bahawa parti pemerintah tidak bersedia untuk berhadapan dengan pengundi.

Pegawai itu, bagaimanapun, menunjukkan bahawa ini tidak bermakna pilihan raya umum akan diadakan pada 21 Mac atau sebelum itu.

“Perdana Menteri dijangka membuat beberapa lawatan luar negara yang penting dalam bulan Februari ke tempat-tempat strategik yang penting kepada Malaysia serta menghadiri persidangan serantau dan pelbagai hala di mana negara kita adalah pesertanya,” katanya.

Pertubuhan sidang kemuncak Kerjasama Islam yang dijadualkan pada 6 hingga 7 Februari dan pemimpin Malaysia jarang terlepas dalam mesyuarat ini. Difahamkan bahawa Najib dijadualkan untuk ke satu lagi lawatan luar negara tidak lama selepas Tahun Baru Cina.

Ini bermakna Najib hanya mempunyai tempoh 30 hari untuk pilihan raya kerana beliau tidak mungkin untuk membubarkan Parlimen dalam waktu terdekat selepas Tahun Baru Cina yang jatuh pada 10 Februari.

Difahamkan bahawa penasihat beliau telah memberitahunya untuk mengelakkan menyingkatkan sambutan perayaan, dengan Tahun Baru Lunar yang tradisinya disambut selama 15 hari.

Oleh kerana semua faktor-faktor ini, menurut sumber dalaman, Najib untuk mengumukan pilihan raya antara 20 Februari dan 20 Mac, sekali gus tiada lagi keistimewaan dengan elemen kejutan.

Tempoh penggal Parlimen tidak akan berakhir sehingga 29 Mac manakala DUN Negeri Sembilan akan cukup penggal pada 26 Mac. – mStar Online

No comments:

Post a Comment