Thursday, 10 January 2013

PANAS BERAPI! ALLAH DALAM BIBLE MELAYU - KEHENDAK AGAMA KE KEHENDAK POLTIK?


Ini bagus punya artikel pasal isu Kalimah Allah aku nak share ni:

1. Blog ini pada Januari 2010 telah menerbitkan sebuah artikel berjudul "Cari Jalan Penyelesaian Segera Isu kalimah Allah" yang antara lain menggesa orang ramai menghormati titah perintah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Sultan Selangor mengenai penggunaan kalimah Allah.

 2. Ketika itu Tuanku Sultan Selangor bertitah agar semua pihak di negeri ini berpegang teguh kepada pendirian Majlis Fatwa Selangor mengharamkan pengunaan kalimah Allah oleh agama selain Islam. Menurut baginda keputusan tersebut haruslah dijunjung dan dihormati oleh semua pihak di dalam negeri Selangor.

 3. Ketika sambutan Krismas 2012 yang lalu, Ketua Menteri Pulau Pinang menggesa kerajaan Persekutuan membenarkan penggunaan perkataan Allah menggantikan kata nama Tuhan dalam Bible bahasa Melayu.

 4. Berikutan itu, Tuanku Sultan Selangor telah memanggil satu mesyuarat khas dengan beberapa Ahli Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), mufti dan pegawai tinggi MAIS dan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) pada 6 Januari 2013.

 5. Menurut kenyataan akhbar, Tuanku telah membuat ketetapan dan menitahkan dengan tegas bahawa kalimah Allah yang merupakan kalimah suci khusus bagi orang Islam tidak boleh sama sekali digunakan di Negeri Selangor oleh mana-mana agama bukan Islam sebagaimana yang telah difatwa dan diwartakan pada 18 Februari 2010, (Sel. P.U. 6).

Baca seterusnya disini...

No comments:

Post a Comment