Thursday, 17 January 2013

HASAN ALI - "TUAN GURU HADI AWANG LUPA PERISTIWA MEMALI."

Bekas Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Hasan Ali mendakwa presiden parti itu, Datuk Seri Abdul Hadi Awang 'sedang menangis kesedihan' merenung kembali amanat yang dikeluarkannya lebih 30 tahun dahulu sehingga menyebabkan 14 orang meninggal dunia dan didakwa pengikutnya sebagai mati syahid.

Hasan berkata, Hadi pada 1981 menyifatkan Umno 'halal' untuk ditentang kerana mengamalkan perlembagaan acuan British.

Nasihat Hadi itu kemudiannya mencetuskan peristiwa Memali dan meragut nyawa mereka yang tidak bersalah, berpuluh cedera dan beratus ditahan pihak berkuasa.

Namun kini kata Hasan, Hadi antara pemimpin Pakatan Rakyat yang lantang mahu mempertahankan Perlembagaan Persekutuan walhal perlembagaan itu langsung tidak pernah ditukar sejak tiga dekad lalu.

"Dulu (Hadi kata) perlembagaan negara kafir. Tapi sekarang perlembagaan dipertahankan. Maknanya, kalau dulu pun perlembagaan tidak kafir, bagaimana kematian pemimpin Kampung Memali, Ibrahim Libya? Adakah deklarasi syahid itu tidak dikafankan, tidak dimandikan terus ditanam dengan darah-darahnya itu?

"14 orang, siapa nak bertanggungjawab? Anak-anaknya siapa nak bertanggungjawab? Cucu cicitnya siapa nak bertanggungjawab? Ini perkara yang saya rasa sedang menghantui Ustaz Hadi. Saya rasa dia mesti 'bersedih kesal' apabila memikirkan soal ini," katanya dengan nada sebak.

 Hadi dalam ceramahnya di Kampung Banggol, Peradong, Kuala Terengganu pada 7 April 1981 menyeru ahli PAS untuk menentang Umno selain mendakwa parti pemerintah sebagai kafir. Amanat itu antaranya berbunyi :-

“Saudara-saudara sekelian percayalah, Kita menentang UMNO, bukan kerana nama dia UMNO. Kita menentang Barisan Nasional bukan kerana dia lama memerintah kerajaan. Kita menentang dia ialah kerana dia mengekalkan perlembagaan penjajah, mengekalkan undang-undang kafir, mengekalkan peraturan jahiliyah. Oleh kerana itulah kita menentang mereka. Oleh kerana itulah kita menghadapi mereka. Oleh itulah kita cuba berlawan dengan mereka."

Hasan yang juga ADUN Gombak Setia berkata beliau mengenali Hadi secara peribadi.

Katanya Hadi seorang yang berjiwa murni dan beliau sendiri mengkagumi keperibadian Ahli Parlimen Marang itu.

Oleh sebab itu Hasan berkata beliau yakin Hadi akan muhasabah dirinya dan menyesali tindakannya mengeluarkan amanat itu.

"Sekarang ini saya rasa beliau sedang merenung. Saya yakin, saya kenal Ustaz Hadi, saya pernah pergi bermusafir dengan Ustaz Hadi, lebih kurang dalam 12 hari berdua sahaja bermusafir dekat Afrika.

"Dan saya kenal dia, saya tahu jiwa dia, saya tahu murninya hatinya, murninya jiwanya, hebatnya dia, pada saya, saya kagum sebenarnya,"  ujar Hasan.

Hadi digesa pelbagai pihak untuk menarik balik amanatnya itu, namun seperti biasa bekas Menteri Besar Terengganu itu enggan berbuat demikian. Beliau juga sehingga kini tidak menjelaskan rasionalnya amanat itu dikeluarkan.

No comments:

Post a Comment