Tuesday, 3 February 2015

"TETAP PIKUL TUGAS WALAUPUN JADI MANGSA BENCANA" - Rohani Karim


KUALA TERENGGANU, 2 Feb - Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, YB Dato' Sri Rohani Abdul Karim tiba di sini hari ini untuk menyampaikan sumbangan bencana banjir kepada warga Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) yang terlibat.

"Saya amat bersyukur dan berterima kasih kepada semua warga KPWKM yang telah bersama-sama berganding bahu dalam menjalani tugas ketika berhadapan dengan banjir walaupun tanpa disedari petugas kita juga merupakan antara mangsa tersebut," kata Rohani ketika merasmikan Majlis Penghargaan Penyampaian Warga Kementerian dan Agensi di bawah KPWKM yang Terlibat Mangsa Banjir di Negeri Terengganu dan Kelantan.

Dalam majlis berkenaan, Rohani telah menyerahkan sumbangan sebanyak RM25,000 kepada warga kakitangan agensi di bawah KPWKM yang terlibat dengan bencana banjir yang diwakili oleh Timbalan Pengarah JKM Negeri Terengganu.

"Dengan cara ini, saya berharap agar sumbangan yang dihulurkan ini sedikit sebanyak dapat membantu meringankan mereka sekurang-kurangnya untuk membeli keperluan asas," kata Rohani.

Dalam majlis tersebut juga, satu sesi perkongsian ilmu berkenaan dengan pengurusan banjir di Kemaman yang disifatkan berada pada tahap terbaik merangkumi pelbagai aspek bantuan terutamanya dari segi prosedur operasi standard yang diselaraskan dengan baik. 

Antara penambahbaikkan yang dilaksanakan di Kemaman ialah memulakan mesyuarat pengurusan bencana daerah seawal April serta simulasi pada bulan November, pembinaan tiga tempat pendaratan helikopter di kawasan yang terputus hubungan darat dan persediaan penduduk Kemaman sendiri yang tahu mengenai tindakan yang perlu dilakukan saebaik daerah itu dilanda banjir. Kerajaan negeri juga akan mendapatkan peruntukan daripada kerajaan pusat untuk meneruskan projek tebatan banjir dan pada masa sama menambah baik pelan pengurusan banjir di Kemaman.

"Kita mahu pengurusan banjir di bawah KPWKM juga sentiasa berada pada tahap terbaik, malah turut bersedia dengan apa jua bencana," tambah Rohani lagi.

Turut hadir sama dalam majlis tersebut ialah YBhg. Dato’ Sabariah Hassan, Ketua Setiausaha KPWKM, YBhg. Dato’ Munirah Binti Abdullah Bajanuddin, Ketua Pengarah Jabatan Pembangunan Wanita dan YBrs. Encik Shaballah Zainal Abidin, Timbalan Pengarah JKM

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini YUSUF ISMAIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI RUSLAN SALEH yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI RUSLAN SALEH dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI RUSLAN SALEH di 0812-43477455 Untuk yg di luar indon telefon di +62812-43477455, Atau KLIK DISINI saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI RUSLAN SALEH saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI Ruslan adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.

    ReplyDelete